Maak de openbare ruimte leuker met €200,- (Stuur je idee in voor 1 Maart)

Ik ben op een missie om een vloed van positieve street art te realiseren in Eindhoven. Doe je mee?

Stap 1: Bedenk een idee voor de openbare ruimte die anderen doet glimlachen
Stap 2: Stuur je idee op naar mij voor 1 maart
Stap 3: Voer je idee uit en krijg de materiaalkosten vergoed (tot €200,-)

[English version here.]

Waarop worden de ideeën beoordeeld?

Jouw idee heeft een positieve impact op de openbare ruimte. Dat is het belangrijkste. Daarnaast ben jij er superenthousiast over en heb je vertrouwen in de uitvoerbaarheid (je zult dit zelf doen). Mooi als het een origineel idee is, maar dit hoeft niet. Denk aan: street art met een positieve visie.

En bonus punten als je idee: buurtbewoners betrekt bij het maakproces, iconisch voor de stad is, een probleem oplost (zoals zwerfafval, te hard rijden, etc.) of langdurig plezier levert.

Hoe stuur ik mijn idee in?

Stuur je idee voor uiterlijk 1 maart naar marielle@magicaldaydream.com, maar liefst eerder (op=op). Het mag een korte tekstomschrijving zijn, een visualisatie, tekening, voorbeeldfoto, maar niet meer dan 1 A4tje. Liefst wel een beetje context, zoals: waar voer je je idee uit en wanneer, en een grove inschatting van waar de verwachte materiaalkosten in zullen gaan zitten. Mag in Nederlands of Engels. Stuur gerust meerdere ideeën in per persoon. Initiatief & leuke, gekke ideeën worden aangemoedigd.

Wie ben je?

Ik ben Mariëlle van Aart-Coppes en ik ben in juni 2017 benoemd tot curator smilefactor van Eindhoven. Dat is zoiets als een stadsdichter, maar dan om de openbare ruimte op te leuken. Ik stimuleer creatief Eindhoven om hun mooie ideeën uit te voeren. Al eerder vrolijkte ik Eindhoven op met bijvoorbeeld een ballonnenboom op het stationsplein, een yarnbombproject in de Bergstraat, magische regenkunst op de stoep en 1000 kraanvogels.

Waar haal je de centjes vandaan?

De Gemeente Eindhoven heeft een potje voor kleinschalige, leuke initiatieven die de openbare ruimte opleuken en mensen een glimlach bezorgen. Ik mag vanuit mijn (vrijwilligers)functie als curator smilefactor meebeslissen aan welke ideeën die centjes dan besteed worden.

Krijg ik per definitie €200,- voor de uitvoer van mijn idee?

Nee. Je stuurt je idee in. Dan worden de ideeën met de sterkste ‘smilefactor’ uitgekozen. Stel, ik vind je idee supergaaf. Dan zeg ik tegen de Gemeente:”Laten we dit doen”. Dan moeten zij toestemming geven voor praktische dingen als veiligheidsnormen, afstemming over locatie etc.

De materiaalkosten van de geselecteerde ideeën worden dan gedekt tot maximaal €200,-. Het ene idee heeft wellicht maar €50,- nodig, de ander €200,-. Of misschien heb je al alles in huis om te maken wat je wilt, maar wil je enkel afstemming over de locatie. De materiaalkosten die je maakt kun je na de uitvoering declareren zolang je je bonnetjes maar bewaart. Je kunt een foto van je uitgewerkte project delen met #040smile.

Kun je me voorbeelden geven van wat je met ‘smilefactor’ bedoelt?

Natuurlijk (en stuur gerust een variatie in op een van de onderstaande ideeën als een idee je inspireert). Hieronder wat voorbeelden om wat mogelijke richtingen aan te geven:

Moss graffiti, zoals “Grow” van Anna Garforth in Londen.


Paraplu installatie van Sextafeira PRODUÇÕES in Águeda, Aveiro, Portugal. Foto door Patricia Almeida.


In case of love at first sight, break glass‘ van Funnyhowflowersdothat.co.uk in Parijs


Rood met witte stippen op bomen van Yayoi Kusama (uit Japan), South Bank, Londen


Verkeersbord door Dan Witz in Brick Lane, Londen.


Karakters door Mentalgassi + Mundano in São Paulo, Brazilie om straatafval te verminderen.


Zonnewijzer in Maastricht.

Ik hoor graag van jou en je leuke ideeën!

Heb je vragen of is er iets niet duidelijk, laat het even weten via marielle@magicaldaydream.com

SaveSave

SaveSave